Utdrag fra Årboka 2024

Øverparken – eller Sejersteds park som den nå er døpt – er ett av de mest sentrale og mest fotograferte områder i Levanger opp gjennom tidene. I artikkelen «Øverparken og husene rundt» har Per Anker Johansen plukket fram gamle og nye bilder av parken og husene som omkranser den. Han tar oss med på en vandring rundt kvartalet og skriver om historien til hvert enkelt hus og de som bygde dem. Vandringen avsluttes ved dagens flotte Sjøpark.

Det foregår og har foregått både restaurering og nybygging i dette området, noe som gjør det ekstra interessant å få del i historien til husene og området.

På forsiden av årets årbok er logoen til Landslovjubileet gjengitt. I år er det 750 år siden vi fikk Magnus Lagabøte sin landslov. Rundt omkring i landet har det vært ulike markeringer, og Bjørn Olav Juberg har levert sitt bidrag om markeringa på Frosta. Her skriver han om feiringa på Frosta, men han gir oss også ei kort historisk innføring om arbeidet som førte fra til ei felles lov for hele landet. Med Landslova av 1274 fikk kvinner arverett, omsorg for syke og fattige kom inn i lovverket, og ikke minst, lovene ble skrevet på norrønt mål. Det gav flere mulighet til å lese og forstå lovene.

Magnus Lagabøte var den siste norske kongen som fikk skrevet en saga etter seg. Sagaen ble skrevet av den islandske forfatteren, skalden og høvdingen Sturla Tordsson på oppdrag fra kong Magnus selv. Kong Magnus døde i 1280, og Sturla fullførte trolig sagaen kort tid etter dette.

I Magnus Lagabøtes saga står følgende: «Kong Magnus for fra Bergen til Nidaros, og med ham dronning Ingebjørg og sønnene deres (1275). Han var paa Frostating og for siden ind til Levanger…»

Det er flere ting i dette som det kan stilles spørsmål ved: dronninga het Ingeborg. Er det feilskriving eller ble hun kalt for Ingebjørg? Hvis 1275 i parentes skal vise til årstallet denne reisa beskriver, oppstår det tvil om det er snakk om to ulike reiser – ei i 1274 da kongen fikk Landslova «lovtatt» på Frostatinget, og ei ny reise året etter? Det blir i denne sammenhengen stående ubesvart.

Hvorfor kongen besøkte Levanger står det ikke noe om, men det er nok en naturlig sammenheng å besøke stedet der handelen mellom svenskene og spesielt fiskerne fra Fosen allerede fra 1170-tallet var viktig og viden kjent.

Noora er nok en av de yngste artikkelforfatterne i årsbokserien til Historielaget. Nyutsprungen «Levanger-russ» – reflektert og samfunnsengasjert – med tanker og ord, med sterk rettferdighetssans og med stor empati for mennesker i krig og konflikt.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel skulle holde hovedtalen etter Nooras ungdomsappell. Han sa dette da han startet; «Dagens hovedtale har dere nettopp hørt, så her kommer jeg med et tillegg fra regjeringen.»

Til appellen:
«Kjære alle sammen, gratulerer med dagen.
La meg begynne med å male et bilde for dere:
Året er 2024
Klassen min var nettopp på besøk på den tidligere fangeleiren Falstad. Et viktig minnesmerke over Holocaust og okkupasjonens grusomheter.
Året 2094
Barnebarnet mitt sin klasse drar på klassetur til Palestina for å besøke fangeleiren Gaza. Et viktig minnesmerke over Israels okkupasjon og forlkemord.

Skriftstyret tenekr at «tidsvitners æra» er forbi, og at tilbake står nye ord og tanker …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *